Speakers
Ευάγγελος Γκουντούφας
Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος
Παναγιώτης Δημόπουλος
Καθηγητής Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών
Ράνια Πασπαλίδη
Μαθήτρια Λυκείου
Το έργο 2ο Συνέδριο Effective Dialogue: Reality Check εντάχθηκε, με την από της 15ης Μαϊου 2024 απόφαση Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου του Y.Π.ΕΝ., στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου “Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Ουδετερότητα 2024” στον Α.Π. 1 “Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος – Κλιματική Ουδετερότητα & Λοιπές Δράσεις” – Εξωστρεφείς Δράσεις 2024’. Δικαιούχος: ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Προϋπολογισμός Έργου προς Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο 15.000 €. Το 2ο Συνέδριο Effective Dialogue: Reality Check με θέμα την υπεράσπιση της αποτελεσματικής επικοινωνίας απέναντι στην αυξανόμενη παραπληροφόρηση, την πόλωση και την κλιματική κατάρρευση συνδιοργανώθηκε από την ΑΝΙΜΑ, την Ομάδα Σύμπραξις και το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαβούλευσης.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδακτορικού Διπλώματος στις Φυσικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Bayreuth στη Γερμανία. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό κέντρο Dresden – Rossendorf, όπου πραγματοποίησε έρευνα για τη συμπεριφορά της ύλης σε υπερυψηλά μαγνητικά πεδία. Από το 2007 διατελεί στέλεχος και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΝΑΜΕΤ Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΕ με αρμοδιότητες την περιβαλλοντική διαχείριση, επιχειρησιακή ανάπτυξη, την έρευνα και την εκπροσώπηση της εταιρείας στα κλαδικά όργανα του κλάδου. Είναι βασικός συγγραφέας ή συν-συγγραφέας άνω των 20 δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
Έντονο διοικητικό έργο ως υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων πρότζεκτ. Συνεργασίες με πληθώρα φορέων σε προγράμματα, μελέτες, και έργα που σχετίζονται αποκλειστικά με την οικολογία, τη βιολογία, τη διαχείριση άγριας πανίδας, τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας.
Σχετικά με τα απαιτητικά ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Φύση, το Περιβάλλον και το Κλίμα, έχω εργαστεί στο μοναδικό LIFE Capacity (LIFE14 CAP/GR/000003 – GR LTF) για την Ελλάδα με Συντονιστή Δικαιούχο το Πράσινο Ταμείο. Με το ρόλο του Εμπειρογνώμονα Φύσης και Βιοποικιλότητας, βοήθησα δυνητικούς δικαιούχους για την δημιουργία επιλέξιμων προτάσεων για υποβολή στο υπο-πρόγραμμα Περιβάλλον και ήμουν βοηθός διαχείρισης του έργου. Αυτή τη στιγμή είμαι ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου του LIFE PROJECT “EL BIOS” που συντονίζω για λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου.
Έχω ηγηθεί πληθώρας προγραμμάτων καταγραφής βιοποικιλότητας. Έχω συνεργαστεί με Φορείς Διαχείρισης (Μεσολόγγι, Όλυμπος, Αίνος, Δαδιά), με ιδιωτικές συμβουλευτικές εταιρίες (Υλωρική, Τεχνοομοιόσταση, ΛΚΝ, NCC), με ΜΚΟ (Greenpeace, Πελαργός, Ορνιθολογική, ΑΝΙΜΑ), όπως για σειρά ετών συμμετείχα και σε έργα και προγράμματα των Κυνηγετικών Οργανώσεων (ΑΡΤΕΜΙΣ, Φαινολογία της Μετανάστευσης). Είχα επιτελικό ρόλο την τριετία 2012-2015 στα εθνικά προγράμματα Εποπτείας που αφορούσαν την καταγραφή βιοποικιλότητας σε επίπεδο πτηνοπανίδας και θηλαστικών σε διάφορες περιοχές του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της ελληνική επικράτειας για την «Μελέτη 9» (καταγραφή πτηνοπανίδας, Κατάσταση διατήρησης, πρόταση ικανοποιητικών τιμών αναφοράς) έργο στο οποίο αναθέτουσα αρχή ήταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην ΥΠΕΚΑ), με σκοπό την υποβολή εθνικών εκθέσεων βάσει των άρθρων 12 και 17 (Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2009/147 και 92/43). Έχω συντονίσει επίσης μεγάλο αριθμό Ειδικών Οικολογικών Αξιολογήσεων με σημαντικό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού, και απαιτητικό χρονικό όριο υλοποίησης, στα πλαίσια αξιολόγησης για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου (IGI Poseidon) από 18 διαφορετικές περιοχές του δικτύου Natura 2000 στη βόρεια Ελλάδα. Έχω ιδρύσει επίσης την Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών «ΤΥΤΩ».
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΕΡΕΥΝΑ
Έχω υλοποιήσει τα τελευταία 10 χρόνια, μετα-διδακτορική έρευνα, τόσο για ελληνικά ερευνητικά κέντρα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΑΠΘ, ΤΕΙ Καβάλας) όσο και για φορείς του εξωτερικού (Πανεπιστήμιο της Τζένα – Γερμανία, Κέντρο σύνθεσης και έρευνας της βιοποικιλότητας (iDiv–sDiv) – Λειψία – Γερμανία, Πανεπιστήμιο της Λωζάνης – Ελβετία, οργανισμός GLOW) εστιασμένα στην οικολογία και τη βιολογία άγριας πανίδας (οικολογία και γενωμική πετροκλήδων, δείκτες βιοποικιλότητας-πτηνά στα αγροτικά οικοσυστήματα και επίδραση της ΚΑΠ, η εξέλιξη και η οικολογία της Τυτώ στην Ευρώπη και την Ελλάδα).
Οι βασικοί άξονες που απασχολούν το σύνολο των επιστημονικών μου δημοσιεύσεων και της έρευνάς μου, αφορούν τη διάδραση των ανθρωπογενών επιδράσεων με την άγρια πανίδα στα εντατικά εκμεταλλευόμενα αγροτικά οικοσυστήματα αλλά και σε προστατευόμενες περιοχές, την τοπική αειφόρο ανάπτυξη, τα τροφικά πλέγματα των αρπακτικών πτηνών και τη μελέτη των τροφικών διαθεσίμων σε σχέση με εποχιακές και ετήσιες μεταβολές ενδιαιτήματος και τοπίου, την οικολογία μικρών θηλαστικών, και τις σχέσεις θηράματος – θηρευτών σε πλαίσιο χωρικών & και χρονικών αναλύσεων.
Τα τελευταία χρόνια, έχω συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών και πανευρωπαϊκών συνεδρίων, όπου μαζί με συνεργάτες έχουμε παρουσιάσει τα αποτελέσματα των εργασιών μας, σε συνέδρια Οικολογίας, Βιοποικιλότητας, Διαχείρισης και Διατήρησης της φύσης και ειδών. Εμπειρία στην Ανάλυση Δεδομένων.
Η Μαρίνα είναι δικηγόρος παρ’ Εφέταις, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με ειδίκευση στο δίκαιο της ΕΕ, Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο. Αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε την άσκησή της στον ΔΣΑ, στα τμήματα της Τηλεματικής – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, του Πειθαρχικού Συμβουλίου, της Νομικής Υπηρεσίας και της Νομικής Βοήθειας για Νέους. Αφού ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (LL.Μ) στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, με υποτροφία του Ιδρύματος Λάτση 2018-2019, λαμβάνοντας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Μιλάει, άπταιστα, ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά. Είναι Νομική Σύμβουλος του ΔΣ της Επανόδου και μέλος του Δικτύου Στήριξης Γυναικών.
H Δρ Ζέφη Δημαδάμα διδάσκει ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο επιστημονικό πεδίο “Περιφερειακή Οικονομική Ανάπτυξη και Πολιτικές Περιβάλλοντος”.
Έχει διατελέσει Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου και έχει σημαντική παρουσία σε Διεθνή Φόρουμ και επιστημονική συμβολή σε ερευνητικές δραστηριότητες με αντικείμενο την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διετέλεσε επικεφαλής εκ μέρους των Γυναικών του ΕΣΚ του Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, Πρόεδρος του Παραρτήματος Αθηνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) και πρώην Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.
Δραστηριοποιείται διεθνώς σε ερευνητικές και ακαδημαϊκές συνεργασίες που αφορούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με έμφαση στην ενσωμάτωση των 17 Στόχων του ΟΗΕ και στην επίτευξη του Στόχου 5 για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Έχει συμμετάσχει στις εργασίες του ΟΗΕ και στην 67η σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ (UN CSW67) τον Μάρτιο μεταξύ 6-17/2023 στην Ν. Υόρκη, ενώ έχει κληθεί σε πλήθος διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων ως ομιλήτρια και συντονίστρια θεματικών ενοτήτων.
Είναι συγγραφέας δυο μονογραφιών «Οικονομία, Ανάπτυξη, Περιβάλλον. Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης» (Εκδόσεις Παπαζήση 2008), και "Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη. Η Ενσωμάτωση των 17 Στόχων του ΟΗΕ. Οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις” (Εκδόσεις Παπαζήση, 2021) ενώ συμμετέχει σε ατομικές και συλλογικές επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.
Ο Αναστάσης είναι Επιστήμονας Δεδομένων και συνιδρυτής της Dataphoria, μιας Green Tech startup που παρέχει ESG analytics σε επιχειρήσεις και πόλεις. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, και ξεκίνησε την καριέρα του σαν σύμβουλος μηχανικός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ασχολείται από τα 18 του με τον εθελοντισμό για το περιβαλλον. Έχει διατελέσει Curator στο Global Shapers Athens Hub, μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είναι Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και ένας από τους Συντονιστές της Οργανωτικής Ομάδας του «Let’s do it Greece» που το 2019 κατάφερε να κινητοποιήσει περισσότερους από 119.000 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα μέσα μια μέρα.
Η Κατερίνα Περίσση είναι ESG & Sustainability Expert με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας σε θέματα εταιρικής επικοινωνίας, εταιρικής ευθύνης και βιωσιμότητας. Έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου ESG και βιωσιμότητας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και υλοποιώντας εποικοδομητικά έργα με μεγάλο αντίκτυπο. Από τον Οκτώβριο του 2021 κατέχει τη θέση της Διευθύντριας Στρατηγικής ESG & Βιωσιμότητας στη Synergia και ηγείται σημαντικών έργων, όπως η ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής ESG για το DIXAN/HENKEL Hellas, τη Philip Morris Cyprus και το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ενώ, παράλληλα, είχε την ευθύνη υλοποίησης της 1ης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ Οι καινοτόμες ιδέες και πρακτικές της Κατερίνας αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την πραγματοποίηση αξιοσημείωτων εγχειρημάτων όπως το πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή και το πρόγραμμα κατάργησης πλαστικών μιας χρήσης (ZERO PLASTIC) της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και η συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom. Πριν από την ένταξή της στη Synergia, η Κατερίνα υπήρξε Γενική Διευθύντρια στην Global Sustain Group, όπου επέβλεψε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών βιωσιμότητας για σημαντικούς οργανισμούς, όπως ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ. Στον Όμιλο ΟΤΕ, όπου εργάστηκε από το 1999 έως το 2020, συνέβαλε στην υλοποίηση πρωτοποριακών έργων όπως η εκπόνηση Αξιολόγησης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής και η Στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας του Ομίλου, ενισχύοντας σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του. Την εκτενή και πολυετή εμπειρία της Κατερίνας έρχεται να πλαισιώσει το πλούσιο ακαδημαϊκό της υπόβαθρο στους κλάδους του International Strategy & Innovation, Business Management και Civil Engineering καθώς και οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις της ως Environmental Auditor. Η πολυσχιδής πορεία της αντανακλά την αφοσίωσή της στην προώθηση της βιωσιμότητας και της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης σε ποικίλους επιχειρηματικούς κλάδους.
Ο κ. Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο οποίο σήμερα υπηρετεί ως Αντιπρύτανης Οικονομικών και Προγραμματισμού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ποσοτική ανάλυση με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων που προκαλούνται από καθημερινά προϊόντα και τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων σε ολόκληρο τον κύκλο της ζωής τους. Μελετά επίσης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων και των αποβλήτων τροφίμων στον οικιακό χώρο καθώς και θέματα οικιακής τεχνολογίας με έμφαση στη συμπεριφορά του καταναλωτή. Έχει συμμετάσχει ως μέλος της κύριας επιστημονικής ομάδας ή ως επιστημονικά υπεύθυνος σε περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα με ελληνική ή διεθνή χρηματοδότηση.
Ο Πέτρος Ηλιάδης είναι συνιδρυτής και Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Bee For Planet. Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Μελισσοκομίας MELEFSIS , είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος με 1500 κυψέλες. Ο Πέτρος είναι influencer της μελισσοκομίας στην Ελλάδα μέσα από το κανάλι του στο youtube . Οι σπουδές του ήταν στα Οικονομικά των Επιχειρήσεων και το Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης. Είναι ειδικός τηλεπικοινωνιών και Master Dealer της NOVA και της COSMOTE από το 2009 έως το 2023 όπου αφιερώθηκε στο έργο της beeforplanet.
Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι αφοσιωμένος στην «εξερεύνηση» του μέλλοντος και στον εντοπισμό των μέγα-τάσεων, των ασθενών σημάτων και της σύγκλισης των τεχνολογιών που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Είναι futurist και ειδικός στο σχεδιασμό των εταιρειών «του αύριο» και ερευνητής στην Ειδική Γραμματεία Μακρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Συγγραφέας του βιβλίου – 2049 Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας από την KEY BOOKS, μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα ως απαραίτητη συνθήκη προόδου.
Η Παναγιώτα Λαμπροπούλου είναι η Executive Director του United Nations Global Compact Network Greece, του τοπικού δικτύου της μεγαλύτερης παγκόσμιας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την εταιρική βιωσιμότητα. Από τη θέση αυτή, ηγείται της ανάπτυξης και υλοποίησης της στρατηγικής του φορέα με στόχο την ενεργοποίηση και κλιμάκωση των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της τήρησης των Δέκα Αρχών του United Nations Global Compact και της συμβολής στους SDGs. Διαθέτει περισσότερα από 18 χρόνια εμπειρίας στο πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων με ειδικότερη εστίαση στους τομείς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ισότητας των Φύλων.
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας της, έχει διεξάγει εκπαιδεύσεις για στελέχη επιχειρήσεων, έχει υλοποιήσει ειδικά προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση, την πληροφόρηση και την ανάληψη δράσης εκ μέρους των επιχειρήσεων σε επιμέρους ζητήματα της βιωσιμότητας, έχει αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικούς επιχειρηματικούς φορείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και έχει συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει σπουδάσει Marketing και κατέχει ΜΑ στα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ, συνεχίζει να επιμορφώνεται σε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της.
Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι αφοσιωμένος στην «εξερεύνηση» του μέλλοντος και στον εντοπισμό των μέγα-τάσεων, των ασθενών σημάτων και της σύγκλισης των τεχνολογιών που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Είναι futurist και ειδικός στο σχεδιασμό των εταιρειών «του αύριο» και ερευνητής στην Ειδική Γραμματεία Μακρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Συγγραφέας του βιβλίου – 2049 Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας από την KEY BOOKS, μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα ως απαραίτητη συνθήκη προόδου.
Ως ομιλητής, δίνει στο κοινό μια αισιόδοξη, αλλά προσγειωμένη άποψη για τα πιθανά μέλλοντα και πώς οι τεχνολογίες διαταράσσουν ό,τι κάνουμε, απαντώντας σε ερωτήματα που θα καθορίσουν την ανθρωπότητα: Πώς οι εκθετικές τεχνολογίες, όπως το AI, το blockchain και η εικονική πραγματικότητα, συναντώνται και διαμορφώνουν τον κόσμο μας;
Έχει περάσει από τη σκηνή σημαντικών συνεδρίων και future labs για brands όπως η L’Oréal Paris, η Philip Morris International, World Learning, Digital Communication Network και η Johnson & Johnson και για διεθνείς φορείς όπως το U.S. Department of State, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA), το Κέντρο Ευρωπαϊκής Προοπτικής (CEP), TEDxAUEB, TEDxUniversityofMacedonia, TEDxMetropolitanCollege και πολλά άλλα.
Ως ειδικός στον ψηφιακό μετασχηματισμό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τους ψηφιακούς κόσμους, η έρευνα του έχει παρουσιαστεί σε διεθνής εκδόσεις όπως η Herald Tribune, Fortune αλλά και στα ελληνικά στην Καθημερινή, Fortune Greece, Lifo, Athens Voice κα. Η μοναδική του ικανότητα να γεφυρώνει τους κόσμους της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας του επιτρέπει να δίνει πρακτικές κατευθύνσεις που βοηθούν τους ηγέτες να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες και να μεταμορφώσουν τους οργανισμούς τους. Εδώ και πολλά χρόνια εκπαιδεύει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να δίνει συμβουλές στην ανιψιά του όταν εκείνος δεν θα είναι εκεί.
H Άννα Μάλτη είναι ESG Lead Ομίλου ΟΤΕ, από το 2022. Είναι μέλος της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου, έχοντας την ευθύνη επίβλεψης για την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου ενσωμάτωσης της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην επιχειρηματική λειτουργία του Ομίλου, τόσο σε περιβαλλοντικούς όσο και σε κοινωνικούς τομείς, στον τομέα των Ετήσιων Αναφορών και Δεικτών Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Διαλόγου με τα Ενδιαφερόμενα Μέρη κα.
Η Άννα εργάζεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας από το 1996, έχοντας στο ενεργητικό της μια διαδρομή σε διαφορετικές θέσεις ευθύνης, σε τομείς όπως Customer Service,
Sales & Marketing, Olympic Brand Management (1996-2004).
Από το 2005 έχει σταθερά ενεργή δράση στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην COSMOTE και αργότερα στον Όμιλο ΟΤΕ, κατέχοντας διαφορετικές θέσεις ευθύνης, με έργα που συνέβαλαν έμπρακτα στην πορεία εξέλιξης της εταιρείας σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Έχει αποφοιτήσει από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, λαμβάνοντας πτυχίο στην «Κοινωνιολογία» και είναι πιστοποιημένη Εσωτερικός Επιθεωρητής Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001:2015.
Ο Ηλίας Σαββάκης είναι Χημικός Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) και στα Πληροφορικά Συστήματα (MSc).
Έχει εργαστεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κατέχοντας θέσεις ευθύνης σε εταιρείες στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για ιδιαίτερα απαιτητικά έργα δημόσιων, ιδιωτικών καθώς και οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης (Enaon Eda, Deloitte, Council of Europe, Expertise France, κ.α.).
Σήμερα, έχει την ευθύνη της Διεύθυνσης κλάδου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.).
Είναι επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Στο πλαίσιο της Γαλλικής Τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συμμετέχει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του φορέα της Γαλλικής Κυβέρνησης Expertise France στο έργο που αφορά στο Συντονισμό της Δράσης Προετοιμασίας και Κινητοποίησης για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, στο αντικείμενο του Πράσινου Υδρογόνου.
Από το 2010 έως και σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης που εκπροσωπεί 22 χώρες του Αραβικού κόσμου.
Η δημιουργία της ΕΛΙΞ
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 συμμετείχα σε ένα διεθνές πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στην Ισπανία. Ήταν μία υπέροχη εμπειρία, στην οποία, νέοι και νέες από διαφορετικές χώρες, αποφάσισαν να συναντηθούν σε ένα ξένο τόπο και συμφώνησαν για ένα χρονικό διάστημα, να συνυπάρξουν αρμονικά προσφέροντας εθελοντική εργασία στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής.
Η εμπειρία αυτή με ώθησε να σκεφτώ ότι θα ήταν πολυ σημαντικό να διοργανώναμε παρόμοιες δράσεις στην Ελλάδα, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νεους και νέες από την Ελλάδα και το εξωτερικο, να ζήσουν μία παρόμοια εμπειρία με στόχο την προώθηση της εθελοντικής προσφοράς και ιδεολογιας.
Έτσι, ιδρύθηκε η ΕΛΙΞ, αρχικά με το όνομα «ΠΕΕΠ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον» το 1987. Η ΕΛΙΞ διατηρώντας πάντα χαμηλό προφίλ, αναπτύχθηκε σταθερά και έτσι, το 2017, συμπλήρωσε 30 χρόνια ενεργής συμμετοχής με πλούσιες δράσεις, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντικείμενο των δράσεων της είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση του πολιτισμού και η κοινωνική προσφορά.
Από το 2008 και μετά, η ΕΛΙΞ έδωσε έμφαση σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς, με ωφελούμενες ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας, κυρίως παιδιά και νέους, καθώς και παιδιά προσφύγων και μεταναστων. Τα πιο σημαντικά της κοινωνικά προγράμματα υλοποιούνται σταθερά από το 2010 και μετά, με την ευγενική χορηγία εταιρειών, Ιδρυμάτων, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων.
Είμαι περήφανη για την ΕΛΙΞ, γιατί μεγάλωσε αυτά τα 35 χρόνια υπέροχα και μεγάλωσα και εγώ μαζί της. Ήμουν και είμαι πάντα κοντά της να βλέπω να εξελίσσεται και να αποκτά όλο και περισσοτερους φίλους και υποστηρικτές, χιλιάδες εθελοντές που μεταφέρουν το όνομά της στο εξωτερικό και υπέροχες συνεργασίες με τοπικούς φορείς, ιδρύματα και διεθνείς οργανώσεις. Είμαι ήσυχη, γιατί το έργο της ΕΛΙΞ έχει ωφελήσει και θα ωφελεί πάντα όλους τους νέους και όσους αισθάνονται νέοι!
Υπηρέτησα τους σκοπούς της ΕΛΙΞ μεχρι σήμερα με επιμονή και κουράγιο, όπως ήξερα και μπορούσα, και έτσι παρέμεινε σταθερή στον χρόνο, αγγίζοντας τις ζωές τόσων ανθρώπων από τόσες χώρες, όσων το δυναμικό της μπόρεσε να φτάσει.
Ελενη Γαζή
Ιδρύτρια και επίτιμος Προέδρος της ΕΛΙΞ
Ο Κωστής Παπαϊωάννου σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Διδάσκει στην Ελληνογαλλική Σχολή Eugène Delacroix. Διευθύνει το ΣΗΜΕΙΟ για τη
μελέτη και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Δραστηριοποιείται επί πολλά χρόνια ενεργά στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας και του
ρατσισμού. Ήταν Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μετέχει στον συντονισμό του Παρατηρητηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αρθρογραφεί τακτικά ενώ έχει συγγράψει ιστορικά και πολιτικά δοκίμια, εκπαιδευτικά βιβλία, σχολικά εγχειρίδια και εκπαιδευτικά εργαλεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Τελευταίο βιβλίο του: Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά – Από τον φασισμό στον μεταφασισμό: Η δημοκρατία απέναντι στη νέα ακροδεξιά, εκδόσεις Πόλις.
Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη είναι παγκοσμίου φήμης πρωτοπόρος σε καινοτόμα, ανθρωποκεντρικά, διεπιστημονικά συστήματα για τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης, κοινωνίας και οικονομίας και συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στο 2% των πιο σημαντικών επιστημόνων παγκοσμίως. Είναι Καθηγήτρια στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Ερευνητικου Εργαστηρίου ReSEES: Research on Socio-Economic and Environmental Sustainability στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Δανίας στη Σχολή Τεχνολογίας, Διοίκησης και Οικονομικών. Είναι Διευθύντρια της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ.
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά και Οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Ηνωμένο Βασίλειο), και κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο University College London, στο University of Reading και στο London School of Economics.
Το 2019 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE) και τώρα προεδρεύει του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενώσεων Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (WCERE). Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του δικτύου Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aeiphoria (AE4RIA) με περισσότερους από 200 ερευνητές και 100 διεπιστημονικά ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενα έργα. Είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Κόμβου Κλίματος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συμπρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ– Ευρώπης με την συμμετοχή 2000 πανεπιστημίων.
Η καθηγήτρια Κουντούρη είναι ακαδημαϊκός, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europae), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA) της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (WAAS), του Συμβουλίου Συνεργασίας των Εθνικών και Διεθνών Ακαδημιών Επιστημών (IAP), και μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.
Είναι Εκπρόσωπος της Ακαδημίας Ευρώπης στην Ομάδα Εργασίας 2 για τη Βιοοικονομία του S20 των Αρχηγών των Κρατών της G20, μία από τους Επιτρόπους της διεθνούς κύρους Επιτροπής Lancet για την Ανάκαμψη από COVID-19 , μέλος του Προγράμματος για την Αδελφική Οικονομία της Ολοκληρωμένης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ποντιφικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και μέλος του Δικτύου Ηγετών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το Κλίμα. Ενεργεί ως σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΤΕπ, της ΕΤΑΑ, του ΟΟΣΑ, της ΠΟΥ και πολλών άλλων, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών διεθνών και εθνικών εταιρειών.
Το 2020 έλαβε το ιδιαίτερα τιμητικό European Research Council (ERC) Synergy Grant και το 2023 της απονεμήθηκε το Αριστείο των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών.
H Mαρία Δημοπούλου, Περιφερειακή Επικεφαλής Ευρώπης για τη Βιωσιμότητα (Regional Head Europe II Sustainability Engagement) στην Philip Morris International, έχει μακρά εμπειρία στο σχεδιασμό εταιρικής στρατηγικής, τη δημιουργία ενιαίων απολογισμών βιώσιμης ανάπτυξης, τους κανονισμούς & τις νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιωσιμότητα, τη διαχείριση φήμης & κρίσεων αλλά και το χτίσιμο σχέσεων με stakeholders.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης (BA) & την Εφαρμοσμένη Επικοινωνία (MA) στην Ελλάδα και την Αγγλία, ενώ τις ακαδημαϊκές χρονιές 2016 & 2019 εργάστηκε και ως Αναπληρώτρια Εισηγήτρια, στο εργαστήριο Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ο Σπύρος Παπαγρηγορίου είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της μελετητικής εταιρείας Enveco ΑΕ από το 1991. Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, με εξειδικεύσεις στην
Διαχείριση Υδατικών Πόρων (Diploma) στην μηχανική του περιβάλλοντος (M.Sc) και στην οικονομία περιβάλλοντος (M.Litt) στα πανεπιστήμια Dundee και Aberdeen της Σκωτίας. Έχει
εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα έρευνας στο περιβάλλον, στον ΟΟΣΑ για θέματα πολιτικής περιβάλλοντος, στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανικών
(WFEO) για θέματα μηχανικής περιβάλλοντος, καθώς και στην EFCA για θέματα μελετών περιβάλλοντος. Έχει εργασθεί ως συντονιστής πλήθους μελετών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό για θέματα περιβάλλοντος έργων υποδομής, μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, διαχείρισης υδάτων, ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, αποβλήτων, οικολογίας, οικονομίας, νομοθεσίας και πολιτικής περιβάλλοντος.
Ο Στάθης Σταθόπουλος είναι δικηγόρος-μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Ιούλιο 2023. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου (Οκτώβριος 2019- Ιούλιος 2023). Έχει θητεύσει, επίσης, ως ειδικός συνεργάτης των Υπουργών Περιβάλλοντος,Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (2004-2008), Μεταφορών και Επικοινωνιών (2008-2009), Ανάπτυξης (2009), Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας,Μεταφορών,Υποδομών και Δικτύων (2012-2013) και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (2013-Ιούνιος 2014 και Ιούνιος-Νοέμβριος 2014). Διετέλεσε,ακόμα,ανεξάρτητο,μη εκτελεστικό μέλος των Δ.Σ. των εταιριών Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας- Α.Μ.Ε.Λ. (νυν ΣΤΑ.ΣΥ.) (2007- 2009), Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. (νυν ΔΕΔΔΗΕ) (2009), Ελληνικά Ταχυδρομεία- ΕΛ.ΤΑ. (2013- 2015), Κ.Ε.Κ.-ΕΛ.ΤΑ. (2014-2016), καθώς και μέλος του Επενδυτικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας JEREMIE (2009).
Ο Νίκος Δημόπουλος είναι μέλος της ομάδας του Υπερταμείου από το 2018, με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας σε θέματα Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Ρυθμιστικού Δικαίου και Δικαίου Ανταγωνισμού. Έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος (solicitor) στις διεθνείς δικηγορικές εταιρείες Squire Patton Boggs LLP και Macfarlanes LLP στο Λονδίνο με εξειδίκευση σε θέματα compliance, competition, dispute resolution and regulation και ως senior counsel στην πολυεθνική εταιρεία ABF plc (FTSE100). Είναι μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης. Σπούδασε νομική στο University of Dundee της Σκωτίας και είναι κάτοχος LLM in Corporate and Commercial Law από το London School of Economics και Diploma in International Commercial Arbitration από το Queen Mary University of London.
H Κιάρα Κόντη είναι Εταίρος στην EY Ελλάδος, και ηγείται των Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης (CCaSS) της EY στην Ελλάδα και της ΕΥ στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA). Κατέχει 19 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και εξειδικευμένης γνώσης σε συμβουλευτικές και ελεγκτικές Υπηρεσίες Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε μία σειρά θεματικών ESG, συμπεριλαμβανομένης της απανθρακοποίησης, της κυκλικής οικονομίας, του κοινωνικού αντικτύπου και της βιώσιμης χρηματοδότησης.
Η Κιάρα έχει ηγηθεί περισσοτέρων από 300 συμβουλευτικών έργων υπηρεσιών βιώσιμης ανάπτυξης, για περισσότερες από 100 εταιρείες, σε 25 διαφορετικούς κλάδους/υποκλάδους.
Διαθέτει εκτενή γνώση και εμπειρία σε έργα σχεδιασμού στρατηγικής και θέσπισης στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και απανθρακοποίησης, εταιρικής διακυβέρνησης και συστημάτων διαχείρισης βιώσιμης ανάπτυξης, αναγνώρισης και ανάλυσης κινδύνων και ευκαιριών ESG (συμπεριλαμβανομένων μεθοδολογιών ανάλυσης επιπτώσεων/διπλής ουσιαστικότητας), συνεργασίας και διαμόρφωσης σχέσεων μεταξύ ενδιαφερομένων μερών, κατάρτισης προγραμμάτων κοινωνικής επένδυσης για την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, μέτρησης μη χρηματοοικονομικών δεικτών (KPIs), εκτίμησης οικονομικό-κοινωνικών επιδράσεων και απόδοσης κοινωνικών επενδύσεων (SROI), καθώς και σε θέματα ανάπτυξης πλαισίων κλιματικών/πράσινων ομολόγων. Επίσης η Κιάρα εξειδικεύεται στην κατάρτιση εκθέσεων ESG, την παροχή εκπαίδευσης σε θέματα ESG, καθώς και σε υπηρεσίες διασφάλισης μη χρηματοοικονομικών στοιχείων.
Η Κιάρα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το University of Bath του Ηνωμένου Βασιλείου (MSc, Business and Community) και προπτυχιακού τίτλου σπουδών (BSc) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Deree College, Ελλάδα).
Επιπλέον, είναι πιστοποιημένη επαγγελματίας Βιωσιμότητας του GRI (Global Reporting Initiative), πιστοποιημένη Εκπαιδευτής του GRI, πιστοποιημένη Επαγγελματίας Διασφάλισης Βιωσιμότητας AccountAbility. Επίσης, είναι κάτοχος του πιστοποιητικού Integrated Reporting του ACCA και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση Social Value UK SROI.
Η Κιάρα είναι μέλος Δ.Σ. του Global Compact Network Greece (GCNG), το οποίο αποτελεί το τοπικό δίκτυο του UN Global Compact στην Ελλάδα, , μέλος της επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης και της επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Επιπλέον, εκπροσωπεί την EY ως ιδρυτικό μέλος του Climate Governance Initiative στην Ελλάδα.
Από το 2006 αρθρογραφεί συστηματικά για θέματα ESG σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς σχετικές εκδόσεις βιβλίων και μελετών. Έχει, επίσης, συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε σειρά συνεδρίων και σεμιναρίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και έχει παράσχει σειρά σεμιναρίων κατάρτισης για το θέμα.
Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συγγραφέας και συνιδρύτρια της inc.lude, που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και επιμόρφωσης σε εταιρείες και οργανισμούς για θέματα Equity, Diversity & Inclusion. Είναι επίσης συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top, του πιο έμπειρου οργανισμού στην Ελλάδα για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια σφαίρα. Σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την άρση των εμποδίων που ακόμα και σήμερα συναντούν οι γυναίκες και άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες στην αγορά εργασίας, γράφει για θέματα που θα ήθελε να συζητιούνται πιο πολύ, μεταφράζει βιβλία και συντονίζει λέσχες ανάγνωσης και εργαστήρια για την προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνική αλλαγή. Είναι απόφοιτη του προγράμματος IVLP του U.S. State Department και του Vital Voices Visionaries 2023, έχει τιμηθεί με το Social Impact UK Alumni Award, καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, για το βιβλίο της 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο (και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Έχει δύο κόρες και μεγαλώνει μαζί τους στην Αθήνα.
Η Νανά είναι Δικηγόρος Αθηνών, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Διαπραγματεύτρια καθώς και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών από το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και από αναγνωρισμένους διεθνείς φορείς, όπως το Harvard Negotiation Institute, ΜΑΤΑ (UK), Toolkit Company (The Netherlands), ADRg (UK), με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τομέας Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου) καθώς και στο ALBA Graduate Program in Business Studies for law Practitioners (Επιχειρησιακές Σπουδές για Δικηγόρους). Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1500 διαμεσολαβητές στην Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία.
Συμμετέχει ως ομιλήτρια πανελλαδικά σε εκδηλώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ημερίδες, παρουσιάσεις σχετικά με τη διαμεσολάβηση, παρουσιάζοντας τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμμετέχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της Διαμεσολάβησης.
Η Φωτεινή Μηλιώνη είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει ασχοληθεί κυρίως με θέματα ενδοοικογενειακής βίας, θυματοποίησης γυναικών και παιδιών, εγκληματικότητας , και επανένταξης αποφυλακισμένων. Σήμερα διδάσκει ως ειδ. Επιστήμων στο ΜΠΣ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως Δ/ντρια στο Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος» που εποπτεύεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα την επανένταξη των αποφυλακισμένων.
H Μάρθα Κεσίσογλου είναι υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ, βιωσιμότητας και ESG. Είναι η Corporate Affairs Executive Director της Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η καριέρα της εκτείνεται σε πάνω από 20 έτη σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε θέματα εταιρικής επικοινωνίας, μάρκετινγκ και εταιρικής υπευθυνότητας, στον τραπεζικό και τουριστικό τομέα, μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η κ. Alison Duncan είναι υψηλόβαθμη Αυστραλή διπλωμάτης, με εκτεταμένη εμπειρία σε πολλούς τομείς εξωτερικής πολιτικής της αυστραλιανής κυβέρνησης, έχοντας εργαστεί επί περισσότερα από 20 συναπτά έτη στο Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας. Έχει υπηρετήσει από ανώτερες διπλωματικές θέσεις στην Ινδονησία, τη Νέα Ζηλανδία και στις Νήσους Σολομώντα. Στην Αυστραλία, έχει εργαστεί σε όλους τους τομείς της διεθνούς ασφάλειας, των προξενικών και διμερών σχέσεων του υπουργείου, καθώς και ως επικεφαλής της Διπλωματικής Ακαδημίας. Το 2015 έλαβε το βραβείο Young Public Sector Leader Award από το Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Αυστραλίας. Η κ. Duncan μιλάει ινδονησιακά και γαλλικά και μαθαίνει ελληνικά.
Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι Κοινωνική Ψυχολόγος, Ιδρύτρια της The Healing Tree community for Mental Health που σχεδιάστηκε με σκοπό την υποστήριξη ομάδων πληθυσμού που υποφέρουν από ψυχικές νόσους και εκλεγμένη Εντεταλμένη Σύμβουλος στον τομέα Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων, για τον Δήμο Αθηναίων. Εργάζεται ως Ψυχολόγος και Σύμβουλος ομάδων (μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Group Processes and Intergroup Relations) πάνω σε θέματα καταπολέμησης της έμφυλης βίας, της διαχείρισης απώλειας και της επεξεργασίας του μετατραυματικού στρες μετά από φυσικές καταστροφές. Το 2015 έγινε συνιδρύτρια του ελληνικού παραρτήματος του Δικτύου για την Ισότητα των Φύλων (ALDE Party Gender Equality Network) των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων στην Ελλάδα, με στόχο τη στήριξη των γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και στην υποστήριξη της συμμετοχής τους στη δημόσια σφαίρα, το 2019 εξελέγη Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας ενώ το 2022 έγινε co leader του κύκλου Women In Politics (a Lean In Network Greece – Athens circle) για την προετοιμασία περισσότερων γυναικών για την πολιτική σκηνή. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί επιπλέον ως εκπαιδεύτρια προγραμμάτων Ηγεσίας και είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων για την γυναικεία ενδυνάμωση.
O Θάνος Μπελαλίδης είναι επικοινωνιολόγος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής. Από το 2006 εργάζεται παράλληλα ως public speaker και εκπαιδευτής. Τις διαλέξεις του έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ενώ τα video του στα social έχουν αναπαραχθεί περισσότερα από 2.000.000 λεπτά ή 40.000 ώρες. Έχει μοιραστεί τις σκέψεις του στο πλαίσιο θεσμών όπως το TEDx, το Διεθνές Συνέδριο Sustainable Brands, το International Fundraisers Conference, καθώς και σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Συνεντεύξεις του έχουν εμφανιστεί σε μέσα διεθνούς εμβέλειας όπως το National Geographic, το Discovery Channel και οι Sunday Times. Είναι συνιδρυτής της ομάδας σύμπραξις που εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων αειφορίας / βιωσιμότητας / ΕΚΕ / εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για λογαριασμό επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ / Deutsche Telecom, η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ / Philip Morris και η ΔΕΗ. Η εταιρεία έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα σχεδόν 500 έργα, αξίας κατ’ εκτίμηση 50.000.000€, στην Ελλάδα και 15 ακόμη χώρες. Έχει μαθητεύσει σε δια ζώσης σεμινάρια δίπλα σε προσωπικότητες όπως ο Tony Robbins, o Al Gore, o Αιδεσιμότατος Jesse Jackson, η Jane Goodal και ο Noam Chomski.
O Θάνος είναι εστιασμένος πλέον στο να υποστηρίζει συνανθρώπους να ζουν με αφθονία και αρμονία, με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα 15 μαθημάτων με τίτλο “Sustainable Lifestyle” έχουν παρακολουθήσει πετυχημένοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων από πολλά σημεία της Ελλάδας.
Ο Παναγιώτης Παπασταματίου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ με Διδακτορικό Δίπλωμα στην Επιχειρησιακή Έρευνα και Ενεργειακή Πολιτική και μεταπτυχιακά μαθήματα στα Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από το 1995 ασχολείται με την αιολική ενέργεια και γενικά τις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος.
Ο Π. Παπασταματίου είναι επίσης Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Επικεφαλής του Χρηματοοικονομικού Τομέα του Ομίλου ENTEKA, που από το 1984 ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την αιολική ενέργεια, αναπτύσσει, κατέχει και λειτουργεί αιολικά πάρκα.
O Αλέξανδρος Δεληγιάννης έχει επαγγελματική εμπειρία άνω των 30 ετών στον χώρο της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής αειφορίας ως σύμβουλος και υπεύθυνος έργων. Έχει αναλάβει και συντονίσει την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων, μελετών, συστημάτων διαχείρισης περιβαλλοντικών πληροφοριών, πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων, οπτικοακουστικών έργων κ.ά. Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και είναι κάτοχος Master of Business Administration με κατεύθυνση στο Marketing και Post-graduate Diploma in Leadership. Είναι συνιδρυτής και εταίρος στην ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ ΙΚΕ και έχει συνεργαστεί με τον επιχειρηματικό, μη κυβερνητικό, ακαδημαϊκό και δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αρχών και διεθνών οργανισμών. Με διεπιστημονική κατανόηση των θεμάτων αειφορίας, έχει διευκολύνει και υποστηρίξει με επιτυχία μια πληθώρα δραστηριοτήτων συν-δημιουργίας και έχει υποστηρίξει καινοτόμες προσεγγίσεις στο πλαίσιο των έργων του. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί κυρίως σε διεθνή περιβαλλοντικά έργα με εστίαση στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας και της αστικής αειφορίας.
Ο Παύλος Αθηναίος είναι Επικοινωνιολόγος, με περισσότερα από 30 έτη επαγγελματική εμπειρία στους τομείς της επικοινωνίας, του μάρκετινγκ, των δημοσίων σχέσεων, των media relations, της βιωσιμότητας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στο Marketing. Επίσης, έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα εξειδικευμένα σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης, ενώ έχει συμμετάσχει και ο ίδιος ως κεντρικός εισηγητής ή συντονιστής σε σεμινάρια και εργαστήρια. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαμόρφωση επικοινωνιακής στρατηγικής, στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και το συντονισμό εκστρατειών και έργων δημοσίων σχέσεων, δημοσιότητας και σχέσεων με ΜΜΕ, δημόσιων υποθέσεων, καθώς και ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και διάχυσης αποτελεσμάτων για φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ, σε έργα χρηματοδοτούμενα από ιδιωτικούς πόρους καθώς και συγχρηματοδοτούμενα. Επίσης, η επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει συνεργασία με πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρίες και Media Shops, όπου ασχολήθηκε με τον χειρισμό πολυάριθμων πολυεθνικών και τοπικών λογαριασμών, με μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, αλλά και με εταιρείες ερευνών. Ειδικεύεται στους τομείς της επικοινωνίας, του μάρκετινγκ, της έρευνας, των creative media, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του cause marketing. Οι κύριες δεξιότητές του πέρα από τις εκτεταμένες γνώσεις και την εμπειρία του στους τομείς του, είναι η αναλυτική και στρατηγική σκέψη και η διαχείριση περίπλοκων και απαιτητικών έργων.
H Έλλη Παπαδοπούλου, έχει αποφοιτήσει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λαμβάνοντας πτυχίο στην «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» και είναι πιστοποιημένη Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001:2008 και ISO 9001:2015. Συνεργάζεται με τη Sympraxis ως senior consultant. Έχει επικεντρώσει την καριέρα της στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο. Έχει ειδικευτεί στην εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών για έργα κι επενδύσεις «πράσινης επιχειρηματικότητας» και στη διαχείριση περιβαλλοντικών έργων, με ευρωπαϊκή ή εθνική χρηματοδότηση (όπως από τα προγράμματα IEE, EQUAL, Life, ERASMUS+ και EEA Grands). Επιπλέον, έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση έργων που χρηματοδοτήθηκαν από πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης (πχ IEE, Equal και Youth in Action). Διαθέτει τέλος αξιόλογη εμπειρία από τη διαβούλευση έργων με εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο του materiality analysis για εταιρείες όπως ΟΤΕ, Henkel και Παπαστράτος.
Karolina Markiewicz-Kuskowska is the General Manager of Henkel Consumer Brands for Greece and Cyprus, the multi-category consumer platform merging Laundry & Home Care and Beauty Care business units. Mrs. Markiewicz-Kuskowska, brings with her over 20 years of experience in FMCG companies. Through her remarkable career, she held pivotal positions in marketing, trade marketing and sales that helped her shape her professional profile.
Born in Poland, Markiewicz-Kuskowska graduated in Marketing and Management at the University of Nicolaus Copernicus in Torun and started her professional career in 2001 at Colgate-Palmolive. After almost 12 years, she joined Henkel in 2013 as a Senior Account Manager before moving to new roles of growing responsibility like Marketing Director for Henkel Beauty Care in Poland. In 2019 she became General Manager of Henkel Beauty Care in Czech Republic and Slovak Republic managing both country markets and as of 2022 she joined Henkel Hellas in her new role as General Manager of Henkel Consumer Brands.
Her number one priority as a leader is to achieve double win both for the success in business and for strong, engaged and fulfilled employees. Full of knowledge, business sense and empathy, she is always under a learning curve and tries to make an impact via personal decisions and via company programs about sustainability and DEI matters. She is an “enthusiastic encourager” and believes in meaningful cooperation where every party is a valuable contributor and together they can join forces and work as one team.
Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο ΥΠΕΝ από το 2019 έως σήμερα.
Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Μεταμόρφωσης από το 2012 έως το 2019, συνέβαλε σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθώσεις χρέους που έχουν γίνει σε ΟΤΑ. Το χρέος απομειώθηκε κατά 600.000 ευρώ και μειώθηκε η ετήσια τοκοχρεολυτική δαπάνη κατά 700.000 ευρώ.
Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, από το Φεβρουάριο 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, είχε σημαντική συμβολή στην κατάρτηση του Κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόεδρος στον Διαδημοτικό Σύνδεσμο 21 ΟΤΑ, των Δήμων της Βόρειας Αττικής, το 2011, προώθησε το πρωτοποριακό Πρόγραμμα του Αστικού Παρατηρητηρίου.
Δήμαρχος Μελισσίων την περίοδο 2007 – 2010 πραγματοποίησε σημαντικό έργο σε υποδομές και αστικές αναπλάσεις. Αύξησε την περιουσία του Δήμου κατά 22 εκατ. Ευρώ και αναχρηματοδότησε τα δάνεια του, με το χαμηλότερο επιτόκιο στην αγορά.
Αναπληρωτής Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής από το 2004 έως το 2006, συνέβαλε στην προώθηση του Προγράμματος Αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς».
Από το 1994 έως το 2004 εργάστηκε στο χρηματοοικονομικό κλάδο και στο τομέα της Επενδυτικής Τραπεζικής ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα. Συμμετείχε στις ομάδες έργου που αφορούσαν την εισαγωγή μεγάλων εταιριών στο Χρηματιστήριο και σε πολλές μεγάλες συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
Κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,κάτοχος μεταπτυχιακού στην Τραπεζική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κάτοχος Μεταπτυχιακού με σπουδές στον Τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Ιωάννης Καλλίας είναι Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης και κατέχει Master of Science στη Διοίκηση Ποιότητας από το Πανεπιστήμιο Cranfield (School of Industrial & Manufacturing Science), του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εργασιακή του εμπειρία ξεκίνησε από τη χαρτοβιομηχανία και αργότερα εντάχθηκε στην TÜV AUSTRIA Hellas ως Επικεφαλής Επιθεωρητής. Από το 2010 είναι Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV AUSTRIA Hellas, θυγατρική του Ομίλου TÜV AUSTRIA και Περιφερειακός Δ/ντής για τα Βαλκάνια και την Κύπρο. Παράλληλα κατέχει τη θέση του Executive Vice President Service Line του Ομίλου TÜV AUSTRIA και από τον Μάρτιο του 2020, ο κ. Ιωάννης Καλλίας είναι επίσης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ιδίου Ομίλου φέροντας την ευθύνη στους ακόλουθους επιχειρηματικούς τομείς: Πιστοποίηση, Εκπαίδευση, Νομική Συμμόρφωση ως Επιχειρησιακός Επικεφαλής του TÜV AUSTRIA GROUP. Η TÜV AUSTRIA, που ιδρύθηκε το 1872, είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς παρόχους υπηρεσιών στη βιομηχανία TIC (Testing, Inspection, Certification) και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο με 67 θυγατρικές εταιρείες.
“Βίωσα όλη την καμπύλη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και την ένταξη στην οικονομία και μπήκα αυτοδίδακτος στον χώρο του Μάρκετινγκ. Ξεκίνησα την πρώτη μου εταιρεία, την Άπειρον, το 2013 με πελάτες κυρίως εξωτερικού. Μπήκα στον χώρο του Corporate Solutions το 2020, στην MoroTech και βιωσα πολύ μεγαλύτερα εγχειρήματα με τεράστιους πελάτες.
Ο Νίκος Ορφανός εργάζεται ως ηθοποιός από το 1989. Έχει παίξει σε αμέτρητες θεατρικές επιτυχίες, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και διαφημιστικές καμπάνιες. Έχει διδάξει σε Δραματική σχολή, υπήρξε υπεύθυνος θεατρικής ομάδας σε κοινότητα απεξάρτησης, αρθρογράφος σε site, βουλευτής, εργάτης στη λαχαναγορά Αθηνών, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δη.Πε.Θε. Ρούμελης και τώρα ανήκει στο HR team της Alphabank. Έχει σκηνοθετήσει και μεταφράσει θεατρικά έργα, έχει κάνει παραγωγή με δική του εταιρεία σε ανεξάρτητες θεατρικές παραγωγές και είναι ιδρυτής της Storyplay ΑΜΚΕ, μιας καλλιτεχνικής εταιρείας που ειδικεύεται στην διαμόρφωση πρωτότυπου περιεχομένου για εταιρικά events, στον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και συνεργάζεται αποκλειστικά με ιδιωτικές εταιρείες και εθελοντικά με κοινωφελείς οργανισμούς.
Στο ΔηΠεΘε Ρούμελης επί μία τριετία ανασυγκρότησε έναν οργανισμό που επί 7 χρόνια δεν διέθετε διευθυντή. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο reculture programme της Alphabank. Είναι μανιώδης αναγνώστης βιβλίων και μουσικόφιλος. Κατοικεί στην Αττική, με την σύζυγό του Αντιγόνη, τα δύο τους παιδιά και τους τρεις τους γάτους.